haken,  patroon

Patroon babycape – Hooded baby blanket

Lieve lezers,Ik haakte deze cape met 10 bollen Scheepjes Stonewashed, kleur 819 New Jade.
Om de cape lekker soepel te houden heb ik hem gehaakt met haaknaald 4 mm.
Het orginele patroon is van Lion Brand,  “Hooded Baby Blanket”

Ik heb naar eigen inzicht de kap en de rand aangepast en het aantal steken gemeerderd, omdat Scheepjes Stonewashed een stuk dunner is dan het garen waarmee in het originele patroon mee gewerkt wordt. Cape:    
De patroonsteek is een veelvoud van 3 steken.

Tour 1: Haak 132 losse.  (Eventueel meer of minder, naar gelang van gewenste grootte,
maar zorg dat het aantal steken deelbaar is door drie.)

Tour 2: Haak 2 stokjes in de 3e losse vanaf de haaknaald. *Sla 2 lossen over, haak in de volgende losse 1 vaste en 2 stokjes*. Herhaal * – * Eindig de tour met het overslaan van 2 lossen en haak in de laatste losse 1 vaste. Haak 2 losse (staat gelijk aan een vaste), keer je werk..

Tour 3:  Haak 2 stokjes in de eerste vaste. *Sla 2 stokjes over, haak 1 vaste en 2 stokjes in de volgende vaste*. Herhaal * – *, eindig met 1 vaste in de top van de keerlossen. Haak 2 lossen, keer je werk. 

Herhaal deze tour tot de gewenste maat.  Hecht af.
(ik heb 44 ‘bobbeltjes’ gehaakt, zowel lang als breed)


In het patroon wordt de kap met stokjes gehaakt, maar ik vond het mooier om hem in hetzelfde patroon te haken. Kap in zelfde patroon als de cape:
(Let op, haak de keerlossen niet te klein!  Deze gebruik je om te meerderen)

Toer 1: Haak 3 lossen, haak 2 stokjes in de eerste losse, haak 2 keerlosse, keer je werk.

Toer 2: Haak in de eerste steek 2 stokjes, sla 1 steek over, haak in de 3 losse van de vorige toer een vaste en 2 stokjes, haak 2 keerlosse, keer je werk.

Toer 3: Haak 2 stokjes in de eerste steek, haak een vaste  en 2 stokjes in de vaste van de vorige toer, sla 2 steken over en haak een vaste en 2 stokjes in de 2e keerlosse, haak 2 keerlosse, keer je werk.

Toer 4: Herhaal toer 3, het middenstuk is gelijk aan het patroon.

Je meerdert elke toer zowel links, als rechts.  

Let dus op dat je in de eerste steek (naast de keerlossen) altijd 2 stokjes haakt en in de laatste steek (in de 2e keerlosse van de vorige toer) een vaste en 2 stokjes.

Op deze manier meerder je in een driehoek en past de kap precies op de cape. 
Wil je de kap toch haken met stokjes?
Kap in stokjes:
Tour 1 : Haak 4 lossen

Tour 2: Haak 2 stokjes in de 4e losse vanaf de haaknaald. Haak 3 lossen, keer om.

Tour 3: Haak 2 stokjes in het eerste stokje, 1 stokje in het volgende stokje, 3 stokjes in de top van de keerlossen. Haak 3 lossen, keer om.

Tour 4: Haak 1 stokje in het eerste stokje, een stokje in de volgende 5 stokjes, 2 stokjes in de top van de keerlossen. Haak 3 lossen, keer om.

Tour 5: Haak 2 stokjes in het eerste stokje, een stokje in elk volgend stokje tot de keerlossen, haak 3 stokjes in de top van de keerlossen, Haak 3 lossen, keer om.

Tour 6: Haak een stokje in het eerste stokje, een stokje in elk volgend stokje tot de keerlossen, haak 2 stokjes in de top van de keerlossen. Haak 3 lossen, keer om. 
Herhaal tour 5 & 6 tot je 48 stokjes hebt + de keerlossen. Haak 3 lossen, keer om.

Laatste tour: Haak 2 stokjes in het eerste stokje, *Sla 2 stokjes over, haak in het volgende stokje 1 vaste en 2 stokjes*. Herhaal van * – *, eindig met een vaste in de keerlossen. Hecht af.


Afwerking manier 1:

Leg de kap met de goede kant boven, over een hoek van de deken. Haak tour 3 van de patroonsteek rondom de cape en haak de kap gelijk mee. Haak ook in elke hoek 1 vaste en 2 stokjes.


Afwerking manier 2:

Haak om de cape en de kap vasten (elke toer krijgt 3 vasten) zo kom je gelijkmatig uit en kun je de kap precies passend op de cape naaien of haken.En om het helemaal af te maken…. Komt er een prachtig leren labeltje (van Mez11) op!

Klik hier voor het StoneWashed garen.


Heel veel haakplezier en tot ziens in de webshop, op facebookinstagramtwitterpinterest of gewoon gezellig hier!4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *